Adventshelg;  Köpings centrum var riktigt jullikt med snö, ljus, marknad och många människor ute på gatorna. Inne i Vuxenskolans lokaler var det också fin stämning, med många aktiviteter, och närmare sextiotalet människor, som minglade runt. Den numera tvååriga traditionen med Västra Mälardalens släktforskares JULKUL blev lyckad.


Erik Magnusson inledde med sitt intressanta föredrag om Drabanternas tid i Köping och Arboga. 1 december 1679 anlände drabanterna till Köping och Arboga, för att bli kvar här några årtionden. Karl XI, som ju trivdes mycket bra på Kungsgården i Kungsör, ville som nybliven kung organisera om sin livvaktsstyrka och skapade då Kungliga Majestätets Drabanter. Det blev en styrka på 200 man med hästar, som skulle inkvarteras i Arboga och Köping.

Att det blev just här förklarades med att Kungen trivdes i Kungsör, det fanns gott om foder på markerna runt omkring och det fanns öppna platser där de kunde öva. Det var en elitstyrka, som alltid skulle finnas i Kungens närhet. Träning skedde ofta på Hundängen väster om Kungsgården i Kungsör, tuffa manövrar på fälten nära nuvarande Yara och mönstringar skedde ofta i Kungs- Barkarö. Erik berättade målande om alla förvecklingar detta ställde till med i de små, fattiga städerna. Berättandet förstärktes av ett väl genomtänkt bildspel.

När sedan den femtonårige Karl XII blev kung 1697, förändrades efter hand drabantstyrkan genom att bli soldater till fots och att förflyttas närmare Stockholm.

Efter föredraget fanns det kaffe, te och glögg med lussekatter och pepparkakor att förtära. Däremellan gick man runt på de olika stationerna, där föreningens mångskiftande aktiviteter förevisades. Intresset var stort, många engagerade samtal fördes och de flesta verkade trivas mycket bra.

Den nya traditionen är värd att föras vidare till nästa år.

Text: Eva Larspers. Foto: Monica Lindkvist, Lars-Erik Käll