Tisdag kväll den 23 februari 18:30 loggade drygt 20 personer in på Zoom till Västra Mälardalens ordinarie årsmöte. Traditionsenligt valdes Bosse Asp till mötesordförande och genomförde mötet som vanligt på ett förträffligt sätt. Med ett stort tack fick Bosse detta år en bukett riktiga blommor till skillnad från de senaste årens ”digital” presentkort på Interflora.
Efter mötet underhöll Johan Ljungkvist från Arboga oss med en musikalisk tidsresa från 1500-talet till början av 2000-talet. Johan är en välkänd trubadur i KAK, född i Kungsör, gick i skola i Köping och är nu verksam i Arboga bland annat som cirkelledare i musik.
Programmet inledde Johan med visan ”Now is The Month of Maying” av Thomas Morley, sångare och organist i London. Han levde mellan 1557 och 1602. Sedan ett hopp till Gotland och en folkvisa från 1600-talet, ”Uti vår hage”. Johan uppmanade oss att sjunga med, men endast om vi ”muta” ljudet. Inte för att han trodde vi skulle sjunga för dåligt. Han vill inte att det skulle bli sång i ”kanon” som det blir med fördröjningar med Zoom-programmet.
En visa av Carl Mikael Bellman var rätt given att representera 1700-talet. Johan valde epistel nr 21 ”Måltidssång”. Den följdes av en visa som Harry Brandelius hade på repertoaren, ”Jungman Jansson”, skriven och tonsatt av Dan Andersson 1917. Dan levde mellan 1888 och 1920 men visan kom ut först 1922.
En som kunde trolla både med orden och musiken var Robban Broberg. Vi fick höra ”Båtlåt” som de flesta kan nynna med på. Avslutningsvis bjöd Johan på Ted och Kennet Gärdestads visa ”För kärlekens skull” som kom 1993.
Detta, föreningen första digitala årsmöte, levde upp till förväntningarna.
/ Lars-Erik Käll
Soldattorpsinventeringen i Kungsör, som startade i februari och avbröts när pandemin bröt ut, är nu återupptagen. Sju av cirkeldeltagare i gruppen som forskat om soldattorpen besökte platsen för fem av dem i onsdags den 21/10.
Med stort stöd från Studieförbundet Vuxenskolan, SV är vi nu beredda att börja testa distansmöten med programmet Zoom. Det är ett program som miljoner människor nu använder på grund av pandemin. Under onsdag eftermiddag (2020-09-30) fick vi med ledning av Paolo Sandblom en ”hands on” kurs i att genomföra Zoom-möten både som ledare och deltagare.
Det finns många program för distansmöten. Att vi valt Zoom beror på att det är relativt enkelt för deltagaren att använda, att det går bra att ha kortare möten med gratisversionen och att SV lånar ut licens till oss för längre möten som studiecirklar när det behövs. Det krävs ibland lite extra stöd till deltagaren vid första Zoom-mötet då programmet/”appen” ska laddas ned.