Årets släktforskardagar i Kungsör, Köping och Arboga blev välbesökta trots det bistra väder som rådde. Alla kommunerna höll till i respektive bibliotek under några timmar lördagen 20 januari.

Ett 15-tal intresserade kom under de tre timmar den pågick. Biblioteket bjöd på kaffe och te med fikabröd, vilket skapade tid för diskussioner och en gemytlig stämning.

Många testade QR-kodlänkarna som fanns på de flest bilder i utställningen om ”Soldattorpen i Kungsör” som kommer att finnas kvar på biblioteket att beskåda ett par veckor. Projektets samlingsdokument är ”Soldattorpskatalogen” som finns öppen för alla på Kungsörs kommuns webbplats visitkungsor.se / Kungsör tipsar / Ljudguide i Kungariket. Katalogen listar soldattorp med publicerade presentationer, just nu ca 30, med länkar till presentationerna och torpens plats på Lantmäteriets ”Min karta”. Katalogen uppdateras när nya presentationer blir klara så där finns alltid senaste utgåvan att ladda ned, dela eller att länka till på webbsidor och i dokument.

Projektet ”Soldattorpen i Kungsör” är öppet för fler deltagare som vill vara med och bidraga med information om de 90 torpen. Det är bara att komma till något av mötena på Kungsörs bibliotek varannan måndag 17:00 – 19:30, nu närmast den 22/1 och den 5/2.

Text och bild / Lars-Erik Käll

I Arboga hade vi valt ett eget tema för dagen: "Att släktforska; några viktiga grundbegrepp, var kan du hitta information, är det svårt, hur börjar du och hur fortsätter du?  Med informationen vill vi väcka ditt intresse för att börja forska i din egen släkt – din bakgrund och dina förfäders historia som inte finns att läsa i några böcker. Sök i det förflutna för att få svar på var du kommer ifrån och vilka dina förfäder var. Du kan sedan vidareutveckla din forskning till andra grenar med anknytning till själva grunden i släktforskningen och kanske med målet att skriva en släktbok?"

Målet var att få besökarna att börja släktforska och vi hade utarbetat ett bildspel som presenterades och som vi kommunicerade med besökarna. Resultat var lyckat och flera anmälde att de ville börja på en nybörjarcirkel. Tyvärr hade vi strul med en videoprojektor i början men det redde ut sig så småningom med hjälp av bibliotekets personal.

Text / Lars Karlsson

I Köping välkomnades ett tiotal besökare, som var nyfikna på släktforskning. Några ville ha hjälp att hitta släktingar, någon ville DNA-testa sig, och några var intresserade att se hur det fungerar och vill eventuellt börja på kurs. Vi fick jättebra support från biblioteket och stämningen kändes välkomnande.