Den för ovanlighetens skull regnfria dag besökte föreningen Oljeön med dess oljeraffinaderi som är världens äldsta bevarade.

Vi fick åka med färjan Petrolia styrd av skepparen Sven-Erik Nylund den korta sträckan till Oljeön men ön hette ursprungligen Barrön. Ön ligger i sjön Åmänningen utanför samhället Ängelsberg.

På ön inledde guiden Torsten Helgesson med att beskriva den vackra utsikten mot Ängelsberg med bl.a. stationshuset uppfört 1901 av arkitekten Erik Lallerstedt och Ulvaklev ritad av Isak Gustaf Clason och uppförd 1886. Ängelsberg har också varit platsen för konstnärskoloni.

Per August Åhlund, född 1826 i Örebro, hade en gedigen praktisk bakgrund i Sverige som bokhållare vid Engelsbergs Bruk och senare som arbetare på ett oljeraffinaderi i Stockholmstrakten. 40 år gammal bosatte han sig vid sjön Snyten och uppförde där ett oljeraffinaderi men vid ett åskväder 1873 träffas det av blixten och fabriken exploderade. Men Per August gav inte upp utan köpte större delar av Barrön av patron Timm på Engelsbergs Bruk och anlade där oljeraffinaderiet som startade sin verksamhet 1876. Per August, som själv kallade sig fabrikör, avled 1883 i en ”obotlig sjukdom”.

Råoljan transporterades med fartyg från Pennsylvania i USA till Stockholm där den omlastades för sista sträckan via Mälaren och Strömsholms kanal till Oljeön. Där lagrades den i tunnor för kommande säsongs raffinering.

Vi fick en grundlig information av hanteringen, raffinering och framställning av olika oljor och fetter vid genomgången av fabriken. Produktionen var inriktad främst mot lysfotogen, lysolja, vapenfett och smörjolja. Anmärkningsvärt var att den bensin som utvanns var en restprodukt som endast användes för rengöring av oljetunnorna.

Arbetet på fabriken bedrevs endast under sommarhalvåret och arbetsstyrkan var 20 personer varav 8 var bofasta på ön. Lönen var ursprungligen 2 kr/dag vilket var dubbelt så mycket som vanlig arbetarlön.

Raffineringen upphörde 1902 efter brandkatastrofen med skonaren Louise Adelaide i Stockholm samma år men framställning av produkter fortsatte till 1927.

Guiden Torsten lotsade sedan oss runt på ön och beskrev de byggnader som funnits och de som finns kvar samt beskrev livet för de bofasta familjerna på ön. Vi fick också titta in en av arbetarbostäderna med inredning bevarad. På ön fanns också en mangelbod som även var avsedd för boende i Ängelsberg.

Vi återvände till fastlandet med färjan och avtackade vår guide Torsten och skepparen Sven-Erik för ett mycket intressant och historieberikande besök.

Efter en god lunch på Nya Serveringen valde deltagarna att besöka Skulpturparken i Ängelsberg, Engelsbergs Bruk eller Hälleskogsbrännan.

Anm. Oljeön är byggnadsminnesförklarat arbetslivsmuseum som ägs av Preem AB.