Västra Mälardalens Släktforskare

Jag heter Frida Uppsäll och är uppväxt i Överskälby i Munktorp (Västmanland). Jag är 27 år gammal och har släktforskat sedan hösten 2008. Mina anor kommer framförallt från olika församlingar i Uppland och Värmland samt från Munktorps församling i Västmanland. I Munktorp finns två släktgårdar där många generationer av min släkt har bott. Det är gårdarna Narla och Överskälby.

Jag hade inte släktforskat länge innan jag upptäckte att jag hade flera generationer i min släkt som bott i ett torp som heter Per-Has, men som även kallas för Ryttartorpet. Detta torp låg ursprungligen vid Berkinge dammen (Forsmark, Uppland), men flyttades år 1968 till Valö-Forsmarks hembygdgård dit jag i somras åkte för att titta på det torp där mina förfäder bott.

Nyfikenheten är drivkraften i min släktforskning. Varje gång jag hittar nya uppgifter om en ana så blir jag lika glad, inte minst om jag letat sida upp och sida ner i en husförhörsbok med otydlig handstil för att kunna komma vidare. Mitt mål är att släktforskning en dag ska mynna ut i en bok om släkten. I boken vill jag naturligtvis inte bara ha en massa text, utan även bilder. För det är nog så att en bild ibland säger mer än tusen ord.

Jag har ett stort intresse även av gamla fotografier och jag håller därför på och går igenom gamla fotografier och skannar in en del av dem till datorn. Redan som barn tyckte jag mycket om att sitta och titta på gamla svartvita fotografier tillsammans med min mormor Margit. Det var spännande att höra berättas om sådant som hände för länge sedan. Tyvärr så minns jag inte så mycket från det som hon berättade, men jag kan nog säga att det redan var då som intresset väcktes, intresset för personer från gångna tider.

När jag släktforskar så använder jag mig framför allt SVARs tjänster men jag åker även ibland in till arkivet i Uppsala. Jag tycker dock det är viktigt att få en vidare bild av släkten än det som man får genom dokumenten i kyrkoarkiven och genom fotografier. Jag har därför införskaffat en diktafon där jag kan spela in intervjuer med nu levande släktingar. Jag har hittills bara intervjuat mina föräldrar, men meningen är att jag ska intervju fler släktingar om äldre generationer. Det är alltid trevligt att höra berättas om sina anor.

Som barn minns jag hur min farmor berättade för mig om hennes morfar som var rallare och som träffade hennes mormor när hon bar ut smörgåsar till rallarna. Enligt vad jag genom min släktforskning har hittat så var hennes morfar Anders Nilsson Lind (f.1849-08-19) verkstadsarbetare och därefter konduktör en kort period för att sedan bli banvaktare. Om han även var rallare och anlade järnväg är inget jag ännu hittat, men helt otroligt är det ju inte.
Han bodde tillsammans med sin hustru Anna Gustafva Karlsdotter (f. 1853-06-18) i banvaktarstugan på Ön i Almare Stäket (Stockholms-näs) och banvaktarstugan i Väddesta Barsbro (Järfälla, Stockholm) där han senare blev stationsförman.

Min farmor berättade även om sin pappa Anders Ferdinand Rydberg (f.1867-03-16) som i 26-årsåldern emigrerade till Förenta Staterna i Amerika men som ungefär 10 år senare återvände hem till Sverige. Vad han gjorde på andra sidan atlanten vet jag inte, men det är något jag hoppas få reda på genom min släktforskning. Han ska i alla fall ha berättat för min farmor att i klippiga bergen så var det förskräckligt mycket flyghavre.

Jag forskar bland annat på efternamnen Uppsäll, Rydberg, Wahlund och Spets. Några soldatnamn som ingår i min släktforskning är Spets, Råbom, Stolpe, Fast, Hök, Barsk, Säll, Häll, Snygg, Lager, Ahlquist och Ström.

Genom min släktforskning så har jag kommit i kontakt med flera avlägsna släktingar och andra som forskar på samma områden. Om du tror att du vet något som kan röra min forskning, tveka inte utan hör av dig!

E-post: Frida Uppsäll