Fredrik Mejster
Fredrik Mejster

Efter årsmötet den 7 februari, 2017, fick drygt 90 åhörare en intressant inblick bakom kulisserna till det populära TV-programmet Allt för Sverige. Ciceron var ingen mindre än den kände släktforskaren Fredrik Mejster, som är ansvarig för all släktforskning på de svenskamerikaner som deltar i programmet.

Programidén är som bekant att ett antal amerikanska ättlingar till svenska emigranter bjuds över till Sverige för att delta i en tävling där första pris är en träff med svenska släktingar. Förlagan är ett norskt program – Allt för Norge. Fredrik jobbar heltid med släktforskning åt Allt för Sverige från februari till maj. Han fick något slumpmässigt möjligheten att efterträda en avliden släkting till sin fru som släktforskare för programmet för fyra år sedan.

För att göra det hela mer intressant görs TV-inspelningarna på olika platser i Sverige, där man har hittat beröringspunkter med deltagarnas förfäder. Stort jobb läggs alltså ned på att hitta släktgårdar och -torp. Detta innebär givetvis att nuvarande ägare kontaktas för att be om tillåtelse att filma på plats. Fredrik berättade ett par episoder där man faktiskt blivit förbjudna att filma.

Vi fick höra hur urvalsprocessen bland sökande till programmet i USA går till. Det brukar bli mellan 400 och 500 sökande till varje omgång. Kravet är att de aldrig varit i Sverige. De ansvariga för castingen i USA försöker välja ut speciella karaktärer som ska bilda en intressant grupp. Till slut återstår 10 deltagare, 5 män och 5 kvinnor. Fredrik verifierar deltagarnas anknytning till Sverige. Här fick alla åhörare som forskar på emigranter till USA en nyttig genomgång av tillgängliga källor, som t.ex. vigselbevis, dödsannonser, dödsbevis och de indexerade folkräkningarna i USA. Bland fallgroparna nämnde Fredrik namnbyten och felindexeringar.

På den svenska sidan spåras nu levande släktingar till svenskamerikanerna upp och kontaktas. Varje deltagare får under programmets gång träffa en släkting, och får även en "skattkista" innehållande diverse foton, handlingar och ett brev med en berättelse ur släktens öden, som helst återkopplar till deltagarens eget liv.

Allt för Sverige innehåller tävlingsmoment där deltagarna slås ut en efter en, tills en segrare återstår. Vinnaren bjuds på ett stort släktkalas där man samlat så många som möjligt ur den svenska släkten. När en deltagare tvingas lämna programmet blir det omedelbar skjuts till flygplatsen för hemresa, men de flesta deltagare återkommer till Sverige för att träffa sina släktingar i lugn och ro.

Vår ordförande, Lars-Erik Käll, avtackade Fredrik Mejster för ett mycket givande och intressant föredrag genom att överlämna ett exemplar av Sten Lindqvists bok om köpingsbranden.