Västra Mälardalens Släktforskare

Carl Fredrik Malakias Andersson, 1889 Foto: Carl BillbergVid årets första medlemsmöte 10 jan 2011 fick närmare 80 medlemmar i Västra Mälardalens Släktforskare lyssna till ett mycket livfullt och engagerat föredrag om Carl Fredrik Malakias Andersson. Föredragshållare var Ingela Welén från Köpings Museum. Hon har lagt åtskilliga timmar på att forska i Malakias märkliga levnadsöde.

Det som gjort Malakias känd är naturligtvis att han utpekats som skyldig till den fruktansvärda branden i Köping 1889. För att skilja honom från mängden har han allmänt kallats Malakias, men av sin samtid kallades han Carl Fredrik. Ingela beskrev hur Malakias växte upp i en fattig familj och hur han utvecklades till en tämligen vanartig pojke. Han var född 1879 och alltså 10 år vid den förödande branden 4 juli 1889, där 92 hus brann ner och gjorde 650 personer hemlösa. Den efterföljande utredningen leddes av stadsfiskalen August Vogel. Utredningen kom snart fram till att den besvärlige 10-åringen lekt med eld, som därefter spridit sig. Därmed ansågs utredningen avslutad och Malakias stämplades som mordbrännare och sattes i arrest.

En tid därefter flyttades Malakias till Hall där han fick ägna sig åt jordbrukssysslor och studier. Han tycks ha funnit sig allt mer tillrätta, vilket de allt bättre betygen tyder på. 1895 konfirmerades han och 1897 var det så dags att lämna Hall. Första jobbet blev på en snickerifabrik i Nyköping.

Vi fick sedan följa Malakias fortsatta resa genom livet med olika anställningar, flyttande mellan bostadsorter och hur han bildade familj. Han skötte sig bra överallt med ett undantag - en cykelstöld som innebar att han fick tillbringa 4 månader på Långholmen. En period var han även frälsningssoldat.

Carl Fredrik Malakias Andersson slutade sina dagar 1952 och är begravd på Norra Begravningsplatsen i Solna. Fortfarande är dock den brännande frågan obesvarad - var han verkligen upphov till den stora branden?

Ingela Welén avtackades med blommor och applåder för sitt utmärkta föredrag.