Torbjörn Dahlgren. Foto: Lars-Erik Käll
Torbjörn Dahlgren. Foto: Lars-Erik Käll

Så heter boken som Torbjörn Dahlgren, uppvuxen i Hallstahammar, har skrivit och som gavs ut förra året. På onsdagskvällen den 15/3 var han inbjuden gäst till Västra Mälardalens släktforskare, för att berätta om boken och dess tillkomst.

Torbjörn började släktforska 2008 och gjorde som de flesta, sökte sina rötter långt tillbaka. Men han fastnade för historien om sin morfars föräldrar, Johan Karlsson f. 1861 och hans fru Sofia f. 1862 som levde sina liv i Munktorp och Hallstahammar. Och han kände att han ville förmedla deras historia.

Johan föddes i en bondefamilj, men när de stora nödåren drabbade Sverige 1867-1869 fick familjen det besvärligt och Johan tvingas hjälpa till med familjens försörjning. Han får oväntat en möjlighet att lära sig skomakaryrket. Han träffar Sofia från Sörsylta och de gifter sig. Deras liv går sen hand i hand med en omvälvande period i Sveriges historia. Så många nyheter förändrar på gott och ont deras och medmänniskornas liv; järnspisen, fotogenlampan, laga skiftet, skolreformer, telefon, elektricitet , järnvägar och sedan bilarna.  

Torbjörn har gjort en omfattande research och han berättade för oss om alla olika källor, där han letat. Det tog många år för honom att förbereda sig för och sedan skriva boken. Han har tidigare skrivit flera fackböcker, men kände att här ville han vara litet friare och valde därför romanformen.

Efter det intressanta föredraget fanns tid till frågor och samtal. Många hade frågor och tankar omkring det laga skiftet, där en by på fyra år skulle förändras och flera av bondgårdarna flyttas ut på omgivande landsbygd.

Samtalen fortsatte sedan runt en kopp kaffe och bulle; kanske väcktes en tanke hos åhörarna att själva skriva historien om sina förfäder.