Med stort stöd från Studieförbundet Vuxenskolan, SV är vi nu beredda att börja testa distansmöten med programmet Zoom. Det är ett program som miljoner människor nu använder på grund av pandemin. Under onsdag eftermiddag (2020-09-30) fick vi med ledning av Paolo Sandblom en ”hands on” kurs i att genomföra Zoom-möten både som ledare och deltagare.

Paolo har just hjälpt igång oss tio VMS deltagare att ladda ner Zoom-programmet. Dags att kalla till möte och ansluta deltagare. Foto: Lars-Erik Käll
Paolo har just hjälpt igång oss tio VMS deltagare att ladda ner Zoom-programmet. Dags att kalla till möte och ansluta deltagare. Foto: Lars-Erik Käll

Det finns många program för distansmöten. Att vi valt Zoom beror på att det är relativt enkelt för deltagaren att använda, att det går bra att ha kortare möten med gratisversionen och att SV lånar ut licens till oss för längre möten som studiecirklar när det behövs. Det krävs ibland lite extra stöd till deltagaren vid första Zoom-mötet då programmet/”appen” ska laddas ned.

Den 19/10 startar vi första försöket med en nybörjarcirkel i släktforskning med max fem deltagare och två cirkelledare. Det finns fortfarande ett par platser kvar om du vill vara med. För att se till att alla deltagare har tekniken på plats innan cirkelstarten har vi ett Zoom förmöte med var och en.

Vi hoppas också på att kunna använda Zoom för styrelsemötena och andra möten med start i närtid. På sikt även sådana där några kan vara på plats i vår lokal i Köping samtidigt som vi ”utsocknes” och CV19-försiktiga kan deltaga via Zoom.

För att få deltagare till distanscirklar och distansmöten krävs marknadsföring. SV är bra på det. Vi avslutade därför eftermiddagen med en diskussion om hur VMS kan få hjälp att marknadsföras via SV i olika media. SV säljer ca 80 % av totala utbudet via Facebook och Instagram. Våra studiecirklar som läggs in i SV anmälansystem marknadsförs ”automatisk” ur vårt perspektiv via SV kanaler.
SV marknadsför gärna även våra aktiviteter som inte kräver anmälan. Det är Paolo som ”taggar och delar” dem till de SV kanaler som passar för vårt utbud. Vi når då väldigt många fler och nya grupper utan större ansträngning.

Med antagandet att massor av människor blivit vana att jobba på distans under pandemin och förhoppningen att våra ledare kommer igång med distansmöten kanske vi kan nå yngre jobbande personer kvällstid och varför inte äldre som inte har så lätt att ta sig till släktforskarlokalen. Det går även bra att ha det sociala ”fikat” tillsammans med egen termos via Zoom!