Västra Mälardalens Släktforskare

Inger Midmo - boksläpp 2020-02-03. Foto: Lars-Erik Käll
Inger Midmo - boksläpp 2020-02-03. Foto: Lars-Erik Käll

Författaren och lärarinnan Inger Midmo, numera boende i Kungsör men uppväxt i Kiruna och Svappavara, presenterade sin bok ”Med skäppan full” för ett 15-tal besökare vid vårt Öppet hus på biblioteket i Kungsör i måndags den 3/2.

Boken som är den första i en serie som Inger planerar att skriva om Tornedalingarnas historia. Den handlar om hennes uppväxttid och är skriven som en berättelse till väninnan Anna. Boken ger en känsla för hur det var att växa upp i det speciella samhälle som Kiruna är. Den är också intressant som ett exempel på hur man kan väva ihop sin egen släkts historia med samtidens historia, skeenden o värderingar så att den blir läsvärd för många. Släktskap och ursprung är känsliga områden. Begreppen urbefolkning kontra invandring omprövas allt mer på flera ställen i världen genom de möjligheter släktforskning med DNA-analys skapar. Det gäller även Tornedalen och Ingers analys av sin uppväxt.

Det blev en inspirerande kväll för mig och fler med anor i Tornedalen. Både min farmorsfars och farfarsfars stora familjer flyttade till Malmberget 1900 där det fanns bra betalt arbete där. Min far växte upp i Kiruna till han var 18 år då farfar omkom genom ett ras i gruvan 1927. / Lars-Erik Käll

Länkar:

https://tinyurl.com/t6gomlo

https://tinyurl.com/rv9slm4