Hans och Jan. Foto: Lars-Erik Käll
Hans och Jan. Foto: Lars-Erik Käll


Västra Mälardalens släktforskarförenings ordförande Hans Ekström hälsade Jan Hultberg, som själv är medlem i föreningen, välkommen till kvällens föredrag: Vad gör man sen?

1998 började Jan Hultberg släktforska. Nu har han 155 413 släktingar i sin databank! På släktforskardagarna i Köping 2013 visade han upp världens längsta släkttavla, 32 m lång och 2.30 m hög. Den väckte då stor uppmärksamhet.

Han är framförallt intresserad av hur vi alla knyts samman på olika vis.

Därför har han gjort sammanställningar, ofta med bilder, av till exempel poliser, kändisar och Köpingsbor i släkten. Många Köpingsbor är säkert släkt, utan att ha en aning om det. Men Jan vet! Hans barn är släkt med 12 000 - 14 000 personer i Köping.

Han tipsade också om olika områden man kan arbeta vidare med. Ta reda på så mycket du kan om en plats, eller samla på olika saker, kanske dialektord, kort och bilder till collage, bouppteckningar, fängelsekunder och mycket annat. Jan har 13 pärmar med släktingars dödsannonser.

Ja, att man aldrig blir klar med sin släktforskning, stod helt klart för det 25-tal personer, som kommit för att lyssna på det intressanta föredraget.